Welkom op Welkom op
Zoek: in
  Home  ·  Onderwerpen  ·  Downloads  ·  Links  ·  Contact 18 April, 2024 
Leer ons kennen!
· Geschiedenis
· Onze filosofie
· Hoe u ons bereikt
· Nieuwsbrieven

Producten
· eSign
· eSign Online
· Prins-CS
· Netwerkrapporten
· So! Applicatie Framework

Diensten
· Service Level Agreements
· Registratieservice
· Dataconversie
· Maatwerk

Support
· Veel gestelde vragen
· Stappenplan
· Support aanvragen
· Fouten in onze programma's
· Updates

Sitemenu
· Inloggen

HS-Development FAQ (Vaak Gestelde Vragen)


[ Stel een Vraag ]


Categorie: Index -> eSign


Vraag
·  Wat betekenen de nummers van all symbolen?
·  In welke grafische formaten zijn de symbolen beschikbaar?

Antwoord
·  Wat betekenen de nummers van all symbolen?

De nummering van de symbolen is gestandaardiseerd volgens het volgende schema: [groep][volgnr]_[categorie].

  • [groep] is een letter die aangeeft in welke categorie het symbool komt te vallen. De volgende letters zijn gedefinieerd:

    WWARNING (waarschuwing)
    PPROHIBITION(verbod)
    MMANDATORY(gebod)
    FFIRE FIGHTING(brandveiligheid)
    SSAFE CONDITIONS(veiligheid)

    Bovenstaande termen zijn overgenomen uit DIN ISO-3864 blz. 3.

  • [volgnr] is een vijfcijferig getal, beginnend bij 00001

  • [categorie] is een eencijferig getal dat de uitvoering van het beeldelement aangeeft:

    0OTHER (overig)
    1SIGN(bord)
    2DRAWING SYMBOL(tekensymbool)
    3ADHESIVE(sticker: situatieaanduiding)
    4LABEL(etikettering: produktaanduiding)

Het vijfcijferige volgnummer identificeert dus uniek het beeldelement. De toevoeging categorie geeft een andere uitvoering van het symbool aan.
Er kunnen verschillende eisen zijn aan verschillende uitvoeringen van beeldelementen.

Terug naar boven


·  In welke grafische formaten zijn de symbolen beschikbaar?

De symbolen worden geleverd in een aantal verschillende formaten. Het is belangrijk om te weten dat bij de productie van de verschillende symbolen het eps-formaat als referentie wordt aangehouden en dat de andere formaten door middel van een automatische conversieroutine worden aangemaakt. Dit betekent dat er in de gegenereerde formaten afwijkingen kunnen ontstaan ten opzichte van de eps-symbolen. De eps-symbolen worden door ons stuk voor stuk gecontroleerd, terwijl de andere formaten steekproefsgewijs worden nagekeken.

De meeste formaten zijn zogenaamde vectorgeoriënteerde formaten. Dat wil zeggen dat alle symbolen in een beschrijvende manier zijn opgemaakt. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde bitmap-formaten, die een verzameling beeldpunten in zich herbergen. Deze beschrijvende manier van vastleggen van grafische informatie heeft de volgende voordelen.

  • Theoretisch onbeperkte schaalbaarheid. In praktische zin wordt de schaalbaarheid beperkt door de rekensnelheid en nauwkeurigheid van het programma waarin het formaat wordt gebruikt.
  • Betere kleurcalibratie mogelijk
  • Vectorbestanden zijn veel kleiner dan bitmap bestanden

Het vectorformaat heeft ook nadelen:

  • complexe grafische voorstellingen zijn rekenintensief
  • slecht geschikt om foto's weer te geven
  • minder en slechtere ondersteuning door veelgebruikte softwarepakketten.

De symbolen zijn beschikbaar in de volgende formaten:

  1. Encapsulated PostScript [eps]
  2. Computer Graphics Metafile [cgm]
  3. Postscript [ps]
  4. Portable Document Format [pdf]
  5. Drawing Exchange Format [dxf]
  6. Windows MetaFile[wmf]
  7. Enhanced MetaFile [emf]
  8. Portable Network Graphics [png]
  9. Bitmap [bmp]
  10. Joint Photographic Experts Group (JPEG) [jpg]

De formaten in de folders bmp, png en jpg bevatten symbolen in een bitmap-formaat. Deze symbolen zijn NIET SCHAALBAAR, maar kunnen wel goed worden gebruikt voor internetsites bijvoorbeeld. Met name jpg wordt hier veel voor gebruikt.

Hieronder zullen de verschillende formaten iets uitgebreider worden toegelicht.

Encapsulated Postscript [eps]
Het EPS formaat is een grafisch formaat ontwikkeld door Adobe. Dit is ons referentieformaat omdat het een uitstekende basis biedt voor de aanmaak van de andere formaten en het formaat goed gedocumenteerd is. De ondersteuning van dit formaat is met name in de grafische industrie erg goed.

Computer Graphics Metafile [cgm]
Het cgm-formaat is een open standaard die vastgelegd is in een ISO-standaard en is met name geschikt voor 2D-CAD toepassingen. De documentatie bij dit formaat (de norm) is uitstekend. De ondersteuning door veelgebruikte pakketten is matig. Veel plotterfabrikanten bouwen directe ondersteuning voor cgm in in hun plotters.

PostScript [ps]
Postscript is een defacto standaard in de printerindustrie. Goede printers ondersteunen bijna altijd PostScript. Het formaat is minder geschikt voor schermgebruik. Dit formaat is door Adobe ontwikkeld.

Portable Document Format [pdf]
Het pdf-formaat is een defacto standaard aan het worden voor de productie van elektronische documentatie. Het is tevens geschikt voor het weergeven van vectorgeoriënteerde grafische beeldelementen. Veel drukkers geven tegenwoordig de voorkeur aan aanlevering van bronmateriaal in dit formaat.

Drawing Exchange Format [dxf]
Dit formaat is ontwikkeld voor AutoCAD-applicaties. Het is een formaat dat lastig te gebruiken is en de conversie verloopt moeizaam. De dxf-symbolen op de CD-ROM hebben geen filling. Vanwege de grote behoefte hebben wij toch de symbolen op de CD opgenomen, voor diegenen die de andere formaten niet kunnen gebruiken. Het is ons bekend dat Autocad ook eps en ps ondersteunt en deze formaten genieten dan ook de voorkeur.

Windows Metafile Formaat [wmf]
Een eenvoudig vectorformaat dat onder het Windows-besturingssyteem direct gebruikt kan worden. Door zijn eenvoud is het vaak niet goed mogelijk de symbolen goed te converteren vanuit ons basisformaat. We raden u aan de symbolen in dit formaat alleen te gebruiken als het symbool de vergelijking met het [eps] origineel kan doorstaan.

Enhanced MetaFile [emf]
Een formaat dat erg lijkt op wmf. Zie toelichting hierboven.

Portable Network Graphics [png]
Dit formaat is gestandaardiseerd door het W3-consortium en belooft een standaard te worden voor het internet. De ondersteuning door verschillende webbrowsers is echter nog niet goed te noemen. Het formaat ondersteunt in principe zowel vectorgeoriënteerde als bitmap georiënteerde symbolen, maar wordt meestal als bitmapformaat gebruikt.

Bitmap [bmp]
De klassieke bitmap zoals door Windows veel gebruikt. De mogelijkheden van dit formaat zijn beperkt, maar de ondersteuning door computerprogramma's is uitstekend.

Joint Photographic Experts Group [jpg]
Het jpeg-formaat is een bitmapgeoriënteerd formaat dat veel wordt gebruikt voor het weergeven van plaatjes op het internet. Doordat de beeldinformatie wordt gecomprimeerd zijn zgn. jpegjes vaak kleiner dan bitmapjes.

Terug naar boven